Terveellinen ravitsemus sisältää riittävästi
suojaravintoaineita ja sopivasti energiaa, jotta henkilö pysyy terveenä ja
toimintakykyisenä. Kansallisen ravitsemussuosituksen avulla pyritään
parantamaan kansalaisten ruokavaliota ja edistämään hyvää terveyttä. Suomalaiset
ravitsemussuositukset perustuvat pohjoismaisiin suosituksiin, joita päivitetään
noin kahdeksan vuoden välein. Ruokasuosituksissa huomioidaan uusimmat tiedot
suomalaisten ruoankäytöstä ja ravintoaineiden saannista ja niiden vaikutuksesta
väestön terveyteen. Lisäksi suosituksissa huomioidaan suomalainen
ruokakulttuuri. Suosituksia käytetään ruokapalveluiden suunnittelussa,
elintarvikkeiden kehitystyössä, ravitsemusopetuksen ja kasvatuksen
perusaineistona sekä vertailukohteena tutkittaessa eri väestöryhmien ruoankäyttöä ja ravintoaineiden saantia. Uusimmat suomalaiset
ravitsemussuositukset ovat vuodelta 2014.
Ravitsemusneuvonnan avuksi on tehty ravitsemussuosituksiin
perustuva havainnollinen ruokakolmio ja lautasmalli, joista näkyvät eri
ruoka-aineryhmien suhteelliset osuudet terveellisessä ruokavaliossa. Ravintoainesuosituksilla
tarkoitetaan energian, energiaravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäisaineiden
saantisuosituksia. Vitamiinien ja kivennäisaineiden tehtävä on suojata
elimistöä ja osallistua mm. aineenvaihdunnan säätelyyn. Uusimmassa
suomalaisessa ravintosuosituksessa on nostettu D-vitamiinin ja seleenin
päivittäistä saantisuositusta, ja suolan saantisuositusta on alennettu.
Energiaravintoaineita ovat hiilihydraatit, proteiinit ja
rasvat. Elimistö saa hiilihydraatteja
viljatuotteista, perunasta, kasviksista, marjoista ja hedelmistä.
Hiilihydraatteja tarvitaan lähinnä arkiaskareissa ja liikunnassa. Tavallinen
sokeri on hiilihydraatti, jossa ei ole muita ravintoaineita, vaan pelkästään
energiaa. Proteiini on elimistön rakennusaine, joka vaikuttaa kasvuun ja
kehitykseen sekä kehittymiseen liikunnassa ja liikunnasta palautumiseen. Proteiinia
elimistö saa lihasta, kalasta, kanasta, kananmunasta, maitotuotteista sekä palkokasveista ja viljasta. Proteiinit eivät varastoidu elimistöön, vaan niitä
tulee syödä päivittäin. Rasvat ovat kolmas energiaravintoainetyyppi. Ne sisältävät
yli kaksi kertaa niin paljon energiaa kuin proteiini tai hiilihydraatit. Energiansaannin
lisäksi rasvat vaikuttavat erilaisiin aineenvaihduntaprosesseihin. Rasvahapoilla
on tärkeitä tehtäviä elimistön kasvun ja kehityksen säätelyssä, joten niitä
tarvitaan päivittäisessä ruokavaliossa. Vuoden 2014 ravitsemussuosituksissa
hiilihydraattien ja rasvojen laatuun kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota,
esimerkiksi hiilihydraatit tulisi saada pääosin kuitupitoisista ruoka-aineista.
Jo ennestään on suositeltu, että nk. kovista rasvoista tulee siirtyä pehmeisiin
rasvoihin. Kovat rasvat ovat huoneenlämmössä kiinteitä, ja niitä ovat esim.
rasvaiset maito- ja lihavalmisteet sekä kookosrasva. Pehmeitä rasvoja ovat
margariinit, kasviöljyt sekä kanan ja kalan rasvat.
Ravitsemukseen kuuluvat myös juomat. Ruoan sisältämän
nesteen lisäksi tulisi päivässä nauttia 1 – 1,5 litraa nestettä. Janojuomaksi
suositellaan vesijohtovettä ja ruokajuomaksi veden ohella vähärasvaista maitoa,
piimää tai kivennäisvettä. Täysmehusuositus
on yksi lasillinen päivässä ruoan yhteydessä. Sokeroiduista juomista ja
happamista sokerittomista juomista mainitaan, että niitä ei tule käyttää
säännöllisesti, sillä niillä on kielteinen vaikutus hammasterveyteen. Alkoholijuomien
käytöstä on oma ohjeistuksensa ravitsemussuositukksissa. Ateriarytmistä suosituksissa
sanotaan, että aterioiden tulee jakautua säännöllisesti koko päivälle, ja
yöpaasto saa kestää korkeintaan 11 tuntia.
Suomalaiset ravitsemussuositukset on tehty terveille ja
kohtuullisesti liikkuville suomalaisille. Suositukset sopivat suurimmalle
osalle väestöä, mutta on erityisryhmiä, joille on poikkeavia suosituksia, esimerkiksi raskaana olevat ja
imettävät äidit sekä imeväis- ja leikki-ikäiset lapset ja pitkäaikaissairaat ja
vanhukset. Maahanmuuttajien ravinnontarvetta Suomessa täytyy tutkia vielä
lisää. Parhaillaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hanke (UTH - Ulkomaista
syntyperää olevien työ ja hyvinvointi) tutkii Suomessa asuvaa ulkomaista syntyperää olevaa väestöä myös ravitsemuksen osalta.
Maahanmuuttajien kohdalla ruoan valintaan vaikuttavat
perinteet ja kulttuuri, vakaumus ja uskonto sekä ruoka-aineiden saatavuus. Eri
maissa käytetään erilaisia elintarvikkeita. Ruoka-aineiden valinnassa suomen
kielen puutteellisen taidon lisäksi suomalaisten elintarvikkeiden
pakkausmerkinnät voivat tuottaa hankaluuksia maahanmuuttajille. Sen lisäksi että ruoka
on vierasta ja kallista, myös ruoan ostopaikat ovat erilaisia kuin heidän kotimaassaan, toreja ja kauppahalleja on vähän. Eräs tärkeä ilmastoomme
liittyvä seikka on auringonvalon vähäinen määrä verrattuna moneen muuhun
maahan. Aurinko vaikuttaa varsinkin D-vitamiinin saantiin.
Lähteet:
Prasad, M. Maahanmuuttajan ravitsemus. Ravitsemusakatemia.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014. Terveyttä ruoasta.
Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti